Det å lage pannekake

Det å lage pannekake

Det var sovetid på Stjerne. Noen av barna hadde begynt å våkne, men det var fortsatt stille og rolig stemning. Barna lekte stille for seg selv, og etter en liten stund så et av barna at døren inn til Sol var åpen. Barna var ute, og det var ingen andre der. "Kysten" var klar. Jeg fulgte etter for å se hva som hadde fanget oppmerksomheten. Da jeg stakk inn hodet ble jeg møtt med et stort smil og "kake!". "Lager du pannekake?" spør jeg. Barnet nikker og ler. Nysgjerrig satte jeg meg ned ved siden av og fikk servert pannekake etter pannekake: 

Først ble røren lagt på stekeplaten:

IMG_8669.JPG

Så ble pannekaken snudd og brettet:

IMG_8667.JPG

Også ble den servert på et fat:

IMG_8665.JPG

 

Denne leken kom fra en impuls barnet fikk da han så skinnlappen og lysbordet. Det er også lett å se at de minste barna utøver dramalek (lek + drama) etter denne observasjonen. Faith Guss (1997) kaller ettåringens lekfase for symbollekfase. Denne fasen kjennetegnes blant annet gjennom at barnet overfører som-om-handlingen (later som om han lager pannekaker) til en annen. I dette tilfellet meg. Barnet imiterer aktiviteter det har observert, men ikke har erfaring med selv (Sæbø, 2010). Barnet imiterte altså noe han har sett, at mor/far har stekt pannekaker, og disse ble servert til meg, som-om, med en klosse som fungerte som en stekespade, på et blad i metall, som var et fat på "som-om". 

For det er igjennom at enkle hverdagsaktiviteter lekes på liksom at den dramatiske leken oppstår. De gjenskaper handlinger i sitt eget liv (sove, spise, bytte bleie) løsrevet fra sin vanlige sammenheng. I starten er barnet selv i sentrum, men etter hvert blir barnet selv lekeregissør og bestemmer at en kloss kan være en stekespade og at noen andre skal mates. Denne evnen til å symbolbruk vokser jo eldre barna blir. Det skjer lekedrama hver dag i barnehagen. Den er kompleks og veldig spennende. Det er i leken man virkelig ser hvor kompetente barn er.  

Reggio Emilie konferanse i Oslo

Reggio Emilie konferanse i Oslo

Talglys med personlighet

Talglys med personlighet