Epler og pærer med personlighet.

Epler og pærer med personlighet.

Det bugner av frukt og grønt i butikkene nå og i vår barnehage blir frukt og grønt levert med lastebil. Vi har fulgt med i debatten om frukt og grønnsaker som ikke er salgbart på grunn av fasong eller at de på andre måter ikke er perfekte og tenker at vi er heldige som ble invitert til Brages hage for å plukke epler og pærer med forskjellig utseende.

IMG_3036.JPG

Vi reflekterer over hva barna hadde valgt av frukt i butikken; Gulrot med to bein? Hjertepotet? Eple som passer inn i ei 5 års hånd?  Pære som ser ut som ei nese?

Vi vet at tonnevis av frukt og grønt med ukurant utseende blir kastet og  kanskje kunne det vært anderledes om våre små medborgere hadde fått medvirket? Hadde de sortert etter utseende? 

IMG_3082.JPG

Vi får se hvordan frukta vokser og at frukta ser forskjellig ut. Det finns vinter-epler, sommer-epler og pærer. Hvorfor har noen falt på bakken? Hva skjer når vi rister på greinene? Noe av frukta er myk og noe er hardt. Noen klatrer i trærne for å plukke og noen plukker frukta som er falt på bakken. Hva er å være moden, overmoden eller råtten? Vi smaker og erfarer både søtt, surt, tørt, hard og myk. 

IMG_3081.JPG

Vi spør hva vi skal lage av frukta: eple-pai, pæresaft, eple og pæresaft og eple-muffins er barnas forslag. 

For noen av oss er møte med maten i åker og eng kjent mens for andre skjer møte med maten i butikken og ved bordet.  

På turen i dag har vi samarbeidet, vi har smakt, klatret, gått langt, delt erfaringer, fulgt flokken vår, sett huset til en venn, vært varsom og tolmodige. I tillegg håper vi dette besøket har bidratt til at denne generasjonen selv kan reflekter over utseende og smak på mat. 

IMG_3044.JPG
IMG_3091.JPG

"Ny rammeplan for barnehagen vektlegger daglig fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Barnehagen skal sette barna i stand til å ta vare på sin egen fremtid. De skal lære å ta vare på seg selv og naturen, og gies en begynnende forståelse for bærekraftig utvikling. En måte å gjøre dette på er å ta med barna ut i naturen, og la dem se på nært hold hvor maten kommer fra".

Inger Wallem Krempig og Tove Aanes Utsi

IMG_3086.JPG
Meny uke 39

Meny uke 39

"Bille"

"Bille"