Sanse med smak

Temaet for karneval er MENNESKE. I forbindelse med dette ser vi episoder av "Den Magiske Kroppen" på NRK Super, og dagens episode handlet om munnen.

Vi valgte å fokusere på de 4 forskjellige smaks kategoriene salt, søtt, bittert og surt og ved å la barna smake på noe innenfor hver kategori. Salt for salt, sukker for søtt, mørk sjokolade for bittert og sitron for surt. 

IMG_5209.JPG

Det var mye spenning knyttet til å smake de forskjellige tingene, og etter at alle hadde tatt en bit, telte vi ned fra tre slik at alle fikk smake samtidig 

Den mørke sjokoladen var det delte meninger om. Noen syns den smakte godt, mens andre ikke helt falt for smaken. "Det smaker som sjokolade, men sånn som vi baker med", "æ likt ikke smaken".

Når vi tok fram skåler med salt, sa mange av barna at de først trodde at det var sukker. Vi snakket om det vi har lært på "den magiske kroppen"; at når øynene våre ser noe vi tror er sukker, gjør hjernen vår seg klar til å smake søtt, så da blir det litt kluss i munnen når det kommer salt isteden.

IMG_5206.JPG
IMG_5205.JPG

Etter første runde med smaking, var det et av barna som husket at på filmen hadde de sagt at nesa og munnen samarbeider om smaken. Da prøvde vi å holde for nesa når vi smakte på de ulike tingene og det opplevdes litt rart! 

Vi ser at ved å gi barna ulike inntrykk, favner vi en større gruppe. Noen av barna trenger bare å se filmen for å lære og se sammenhengene, mens andre får større utbytte av å kombinere det å se film med en relatert aktivitet, som for eksempel å prøve å smake/lukte. 

Vi ser at det blir viktig å tilby ulike uttrykksmåter framover (leire, tegning, musikk, forskjellig materiale) slik at flere får mulighet til å se sammenhengene i det vi snakker om. 

Kropp og balanse

Kropp og balanse

Eksperiment med maisenna, vann og konditorfarge

Eksperiment med maisenna, vann og konditorfarge