Dansende fjær og hylende latter

Dansende fjær og hylende latter

IMAGE.JPG

Fire barn møtes rundt materialet fjær på lysbordet. Vi har i flere dager kjent på, kilt med og blåst på fjær. På denne måten har vi skaffet oss erfaringer med hvordan pusten vår setter fjærene i bevegelse og hvordan fjærene stiger og daler i lufta. På lysbordet blir detaljene i fjærenes bevegelser mer synlige og barna prøver igjen og igjen. 

Et av barna setter et stort papprør oppå lysbordet, putter fjær oppi og blåser. Fjærene snurrer, danser på en måte rundt inni røret. Det er da det skjer, jeg kan se det i øynene til barnet - det er som om det tar fyr, tennes en lyspære over hodet, eller lynet slår ned! «Oi! Jeg så det jeg også!» sier pedagogen. «Oi, se hva hun gjør!» sier pedagogen til de andre barna rundt lysbordet. Flere av de andre barna vil prøve det samme. Vi oppdager at når vi blåser med mer kraft, flyr fjærene rett opp og kiler oss på nesen og munnen! Dette blir til en lek som veksler mellom dansende fjær og hylende latter. 

IMAGE.JPG

Det er mye som skjer i møtet mellom barn og materiale. Vi kan ikke planlegge nøyaktig hva som vil skje, for materialet har sitt eget uttrykk,  unike egenskaper og sitt eget «språk» som påvirker oss i møtet. Det er i aktivitet med alle sanser i bruk at oppdagelsen av nye under skjer.

 

Barna gjør mange nye og viktige oppdagelser hver dag, og er vi pedagoger nært nok og tilstedeværende nok, kan vi støtte barnet til å dele opplevelsene med vennene sine. Da kan de bli til så mye mer!

Topptur

Topptur

Halloween

Halloween