Demokrati i praksis

Demokrati i praksis

I samarbeid lager vi et stort ansikt som skal settes opp på rakettrommet. Vi har saget ut hull til pupillene, og vi tegner og maler på resten av øyet. Det er mange meninger om hvilken farge iris skal ha, så vi blir enige om å bruke håndsopprekking. 

IMG_5334.JPG

Først skriver vi ned de forslagene barna har.  Etterpå rekker de opp hendene på den fargen de synes iris skal ha. Det kommer mange forslag, og som voksen er det en utfordring å skrive ned alle uten å kommentere. "Kain et menneske ha rosa øya?" Mange hender i været og en av jentene forteller at hun har en dukke hjemme som har rosa øyne. Jeg kjenner at jeg må legge alle mine kunnskapsbaserte meninger til side og bare være sekretær. Jeg skal ikke mene, styre eller lede denne prosessen på noen måte, jeg skal bare lytte.

FullSizeRender.jpg

Resultatet er tydelig, men for at det også skal bli forståelig for barna går vi gjennom lista og vi starter med lilla; lilla har fått fire stemmer og gul har fått fem. Hva er mest av fire og fem? Og sånn fortsetter vi til vi finner ut at blå har fått flest stemmer. "Koffor vart det blå? Æ villa ha grønn!" er det et barn som sier etterpå. Dette gir oss en inngang til å snakke om demokrati og om hvordan vi som er så mange kan komme til en felles løsning. 

FullSizeRender.jpg

 "Økt mangfold og individualisering gir behov for demokratiforståelse, respekt for forskjellighet og positive holdninger til å leve sammen i fellesskap. Gjennom å delta i barnehagens fellesskap skal barna få mulighet til å utvikle forståelse for samfunnet og den verden de er en del av. Barnehagen skal fremme demokrati og være et inkluderende fellesskap der alle får anledning til å ytre seg, bli hørt og delta." (Rammeplan for barnehager 2017)

 

Ulike effekter og skygger

Karneval

Karneval