"Kan ikke vi bake?"

"Kan ikke vi bake?"

"kan ikke vi bake?" Ett spørsmål som har kommet opp ofte i det siste på Månegruppa, gjerne når vi har vært på kjøkkenet for å spise eller lage til frukt. Vi snakker litt med barna, og finner ut at vi kan lage pinnebrød, som vi kan ha med oss ut og steke på bål.

IMG_0715.JPG

Vi finner fram mel, bakepulver, olje, sukker og vann. På kjøkkenet må vi måle opp ingredienser, og være nøyaktige. Vi ser på desilitermålet, og finner streken som vi skal fylle opp til. 

"Vi må bytt på tur når vi skal ha oppi melet!"  

"Ja, først er det min tur, og så er det din tur"  

IMG_0721.JPG

Når vi har hatt oppi alle ingrediensene, og rørt rundt, frister det fort med en liten smak. 

IMG_0738.JPG

Vi samler oss rundt bålpanna. Vi forteller at vi må ta noen barn om gangen. Det er litt vanskelig å vente på tur av og til, men det er noe vi må øve oss litt på.

Etter en god stund over bålet er brødene endelig ferdige, og pinnebrødene blir en stor suksess. 

IMG_0792.JPG
IMG_0809.JPG

Rammeplanen for barnehagen sier: 

"gjennom medvirkning i mat - og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse"  

Rammeplanen sier også:  

"Barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet... alle barn skal erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen."  

Ved at vi lytter til hva barna har å si om hva de har lyst å gjøre i barnehagen, tar vi de med inn i planleggingen av sin barnehage-hverdag.

Å få lov til å være med på kjøkkenet og lage deig sammen med en voksen, gjør at barna får en bevisthet om hva maten vi spiser er laget av, og en stolthet/mestringsfølelse over at de har fått. være med å lage maten fra det å lage deig, til det å steke den på bålet. 

Valmueportretter

Valmueportretter

Relasjoner i naturen

Relasjoner i naturen