Oppdrag maling

Barne- og ungdomsarbeider-lærlingen vår har gjennomført (nok) en aktivitet på egenhånd. Denne gang ble det maling med tre barn. Målene som ble planlagt var: utforske tekstur, ulike måter å male på, ulike redskaper å male med, samt hvordan primærfarger blandes og nye farger oppstår.

Alt ble lagt til rette på forhånd slik at barna kom inn til ferdig dekket bord:  en stor tapetbit festet på bordet - tre farger - ulike redskaper som pensel, svamp, bobleplast, kam, sparkelspade, slikkepott, plastbeger (som de pleier å ha maling i).

Så var det bare å la barna utforske og leke seg med materialet og prosessen.

IMG_2806.JPG

Hvordan møter barna dette? 

 

IMG_2811.JPG

 «Se, lilla!»

 

IMG_2828.JPG

 «Æ lage dør æ»

På forhånd tenkte vi på hvordan barna ville oppleve det å male på ujevn overflate. Tenkte på hvordan de ville undre seg over å blande farger og få nye. Men hva skjer?!

De voksnes ambisjoner får en rimelig brå realitetsorientering i møte med barna. Det ene barnet ville ikke male, det andre ville ha  malingen servert som det er vant til, mens det tredje barnet ble sittende lenge sammen med den voksne og utforske og leke med materialet og ikke minst de nye redskapene.

For lærlingen var det nok stressende og utfordrende, men herliland så lærerikt! Det å gå fra planer og tanker, til knallhard virkelighet gir erfaring som kan brukes i hverdagen.

Som del av vår arbeidsmåte, er det å reflektere sammen oss voksne, men ikkke minst sammen med barna etterpå. Deres reaksjon og refleksjoner gir oss en viktig pekepinn for hva vi kan jobbe videre med. Er det erfaringene med fargeblanding, nye redskaper, tapetet eller den uvante konstellasjonen med barn de er opptatt av?  Tja, når vi henter fram de malte tapetene er de mest opptatt av det taktile. De stryker fingrene over og kommenterer «Den e varm».

 

IMG_2962.JPG

«Evnen til logisk tenkning utvikles fordi kulturaktiviteter involverer alle sanser. Ved å prøve ut ulike aktiviteter får barna mange praktiske erfaringer som de også kan bruke i andre sammenhenger.» Hentet fra læreboka «Vekst, yrkesutøvelse» s. 357.

Tur til gymsalen

Tur til gymsalen

Malvik bibliotek

Malvik bibliotek