«Menn i uniform leser!»

«Menn i uniform leser!»

I dag har Ugletårnet vært på biblioteket.

IMG_0010.JPG
IMG_0022.JPG

Malvik bibliotek vurder å starte et høytlesingsprosjekt for storbarn, og lurer på om barnehagene kan tenke seg å være med på dette? Dette er etter inspirasjon fra bl.a. Elverum bibliotek som har gjennomført dette høsten 2018 med god respons.

Litt om intensjonene:

«Menn i uniform leser!»

Vi ønsker å invitere forskjellige menn i uniform som kan lese høyt på biblioteket for ei gruppe storbarn. En yrkesgruppe per gang. Bibliotek/barnehage velger bok, og seansen kan vare ca. 30 min. Det kan oppfordres til at den inviterte mannen i uniform tar med seg eksempelvis utstyr eller kjøretøy som kan snakkes om/tittes på både inne på biblioteket eller ev. utendørs etter høytlesingen. Hver storbarngruppe kan booke seg inn for et besøk på bestemte datoer. Og så blir det tilfeldig hvem som leser på den dagen

Formålet er å fremheve gode, lesende rollemodeller blant småbarnsfedre og andre mannlige voksenpersoner. Fremdeles er det slik at det er flest kvinner som leser for barn, både hjemme og i barnehagen. Gutter har alltid scoret dårligere på leseferdigheter enn jenter, så det er viktig å vise frem menn som lesende forbilder. Barn synes det er moro med yrkesgrupper og uniformer. Det gjør inntrykk når tøffe menn viser at de liker å lese bøker, kanskje særlig på gutta. At høytlesning styrker utviklingen av både talespråk og lese- og skriveferdighetene hos barn er det liten tvil om. Men også andre sider av barnets utvikling blir berørt. Høytlesning åpner opp for felles undring, diskusjoner og fine samtaler. Det er trygt å bli lest for. Barna får mulighet til å lære fakta, men også empati. Andres fortellinger hjelper dem med å utvikle sin egen identitet. Prosjektet kan også være en fin inngang til å snakke om vanskelige ting som sykdom, dødsfall og sorg. Eksempel på de vi tenker som kan være aktuelle å kontakte: Brannmann, politimann, bygningsarbeider, ambulansesjåfør, businessmann, helsearbeider, bussjåfør. Om noen har forslag om konkrete, flinke, pedagogiske menn i uniform å kontakte, tar vi gjerne i mot tips.

Om noen blir indignert for at dette prosjektet kun gjelder menn i uniform, vil vi senere vurdere å starte en høytlesingsserie med «Kvinner i uniform leser!» der det kan dreie seg om kjønnsroller.

Vennlig hilsen

Malvik kommune

Felles aktivitet

Felles aktivitet

Høner

Høner